Cursussen

www.wibauttuin.nl

Cursusaanbod 2015: deze waren gratis voor onze tuiniers en sympathisanten! In voorjaar 2015 werd onze eerste lessenreeks verzorgd door Toos Tuin. De lessen vonden plaats in de Kraaipan school langs de Hofmeyrstraat 67 (1091 LX) .

 

Les 1 (zaterdag 24 januari): Het Ontwerp.

 

We beginnen op de tuin om weer even goed te kijken. (duimstokken mee)

Daarna binnen: Kennismaking en jullie vragen

Wat doet de groep gezamenlijk?

Korte herhaling van waar je allemaal rekening mee moet houden als je een jaarplanning maakt

Ieder gaat individueel aan de gang.

 

Les 2 (zaterdag 7 februari): Ontwerp Afmaken en Bespreken van de Plannen.

 

In groepjes van 4 je ontwerp uitleggen en bespreken

daarna met de hele groep verslag en gezamenlijk de problemen die jullie tegen gekomen zijn.

Als er tijd over is meer vragen beantwoorden.

 

Les 3 (zondag 1 maart): Herhalen!

 

Compost en wormenmest

Al jullie vragen (maak er gebruik van!)

onderwerpen waar we in les 1 en 2 te weinig tijd voor hadden

Weet je wat koude kiemers zijn?

Weet je wat lichtkiemers zijn?

 

 

Toos Tuin heeft ook een eigen website; ga naar:

 

https://toostuin.wordpress.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuurkool

 

Geplaatst op 2 januari 2015 door toostuin

 

Voor de bijbehorende foto's van dit artikel gaat u naar de website van Toos, daar is nog véél meer te beleven...

 

Vorst echt? krijgen we echt winter?

 

Ik herinner me dat ik een paar jaar terug in Australië was en dat ze na een week tegen mij zeiden: weet je wel dat het in Nederland sneeuwt? Zo half en half jaloers, uiteindelijk hebben zij daar onder haast nooit sneeuw. Ik moet hier aan denken omdat op dit moment mijn dochter beneden is. In combinatie met de kou hier roept het veel ouwe fijne herinneringen op. Nu die sneeuw nog!

Maar ok terug naar grijs en grauw. Tijd om de zuurkool pot uit de kast te halen Die zal ik maar weer es vullen.

Lijstje en ah handig zo’n foto met wat er allemaal in moet.

Zuurkool ingrediënten

 

Zuurkool ingrediënten

 

Voor een 2 liter zuurkoolpot

1,5 kilo kool alleen wit of een deeltje rood voor een mooie roze zuurkool

zout, peperkorrels, jeneverbessen

yoghurt of karnemelk

een appel (kan best zonder, zeker als je geen suikers wilt toevoegen.)

een glaasje wijn (kan ook best zonder)

 

Hmm toch nog wat vergeten de jeneverbessen, die haal ik zo nog wel even.

Ja alle tijd om die te gaan halen. Ik heb net bij het aanstampen van de kool m’n pot gebroken, dat is zonde. Ik plak em en kijk dan over een paar uur wel of het systeem toch nog werkt. Stampen in deze plastic bak gaat ook eigenlijk veel makkelijker dan in de pot, dat is dan wel weer fijn om te weten.

 

 

Kool snijden en stampen

 

Zo klaar met stampen, dat wil zeggen er is zoveel vocht vrij gekomen dat het zometeen in de pot net onder het vocht zal staan. Tijdens het stampen heb ik al de wijn en het zout en peper, de jeneverbessen en de wijn toegevoegd. En natuurlijk een flinke schep yoghurt, alleen de wei zou ook voldoende zijn, maar een fijne biologische yoghurt is ok. De gesneden en gestampte groente wordt afgedekt met een paar koolbladeren en dan naar beneden gedrukt met de stenen. Deksel erop, water in de rand. Dit waterslot laat wel gassen ontsnappen, zodat je pot niet onder te hoge druk komt, maar voorkomt dat er vreemde bacteriën de pot inkruipen.

zuurkoolpot vullen

 

Zuurkoolpot vullen

 

Ik dacht het is eigenlijk leuker om dit blog erop te zetten als de zuurkool klaar is. Aangezien ik op 6 december begonnen ben duurt dat nog wel even tot de optimale smaak bereikt is. 6 tot 8 weken zeggen ze. Ik ga wel vandaag es even kijken in m’n zuurkoolpot en toch vast een beetje proeven.

 

Hmmm, dat ruikt alvast fantastisch, en moet je die kleur zien!

 

 

Bordje zuurkool

 

Zelf eet ik vaak een beetje zuurkool als warm bijgerecht met wat cranberry’s erdoor, heerlijk maar ook omdat het supergezond is, o.a. vanwege de probiotica die ontstaan tijdens het fermentatie proces.

 

En het klopt de smaak begint te komen, maar met de rest wacht ik gewoon nog een week of 2 à 3. Daarna bewaar ik de zuurkool in glazen potten in een koele kast. Goed gezuurde zuurkool blijft wel een paar maanden goed.

 

Groet Toos Tuin

 

En zoals altijd, kan ik niet garanderen hoe dit proces bij jou zal verlopen, let goed op wat je doet, werk ‘schoon’ en stel mij niet aansprakelijk als het bij jou een keer mis mocht gaan. Wat jij in je eigen mond stopt is jou verantwoordelijkheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2013 © All Rights Reserved