Nieuwsbrief

www.wibauttuin.nl

 

8 November 2015

 

Beste mensen,

 

 

Bij deze een kort verslag van de werkdag en twee dringende verzoek mbt de composthopen:

 

 

We hebben de rechter composthoop onder handen genomen, alles in kleine stukken geknipt en opnieuw afgedekt. Deze hoop moet nu rusten tot het voorjaar, waarna we op de eerste werkdag van het volgend jaar de rijpe compost kunnen verdelen. Het is heel belangrijk dat er geen nieuw materiaal op gestort wordt én dat de doek erop blijft liggen. Bij deze daarom het verzoek de rechter hoop met rust te laten en er geen nieuw materiaal op te storten!

Op de linker composthoop kun je wel al je onkruid en ander groen materiaal uit je tuin kwijt, behalve grassen, onkruidzaden en wortelstokken van braam, brandnetel en paardestaart. We hebben ook de linker composthoop onder handen genomen. Dat was best veel werk omdat er heel veel grof materiaal tussen zat en we zijn er dan ook nog niet klaar mee. Helaas begrijpt niet iedereen dat het composteren veel langer duurt als je je tuinafval niet klein knipt. Daarom het tweede dringende verzoek: knip alles klein voor je het op de composthoop gooit! Vooral takken en plantenstelen zijn anders niet te verteren. En met klein bedoel ik stukken van 3 a 5 centimeter. Als iedereen dit consequent doet, scheelt het de brave werkdagzwoeger heel veel moeite en levert het voor iedereen veel sneller een mooie, fijne compost op.

 

 

 

Verder hebben we de nestkastjes leeggehaald. Er was zowaar weer een nestje! Zie foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons plan is om in het vroege voorjaar nog meer kastjes op te hangen; sommige vogels, zoals mussen, broeden namelijk alleen in kolonies. Zo bieden we een gastvrije plek aan vogels die van slakken en muntkevers houden. Dus als je nog ergens een kastje of hout over hebt...

Over slakkeneters gesproken: de mol gaat nu toch echt verjaagd worden dankzij een supermodel mollenverjager, die wel trilt, maar niet piept. Deze anti-mollenpaal is ingegraven op de plek waar de vorige mollenverjager stond. De oude is vervangen omdat z'n hoge pieptoon voor veel tuinders niet te verdragen was. De nieuwe mollenverjager is met verenigingsgeld aangeschaft en kan indien nodig rouleren. In onderling overleg uiteraard.

Tot zover de werkdag, met dank aan Marjo, Jacoline, Joke, Bart en Marina.

Tot slot: ook dit jaar hebben we weer vouchers aangevraagd voor educatie. Deze zijn gehonoreerd! De wensen tot nog toe zijn: Toos Tuin over zaaiplan/tuinontwerp maken; workshop permacultuur van Linder vd Heerik van Eetbaar Groen; basiscursus moestuinieren van Velt. Dagen: in het weekend. Mail me je wensen en ideeën! Ook je suggesties mbt werkdagen, oogstfeesten of andere eventuele gezamenlijke activiteiten zijn van harte welkom.

 

Bijgevoegd is cursusmateriaal om de winter mee door te komen: de VELT jaarkalender, waarin per dag staat beschreven wat je zou kunnen doen; met dank aan Toos Tuin. Succes en veel plezier ermee!

 

 

Nieuwsbrief 26 september 2015

 

 

Beste tuinders.

 

Als beloofd bij deze de highlights van de onderhoudsmiddag zaterdag 12 september.

 

  • Diefstal van groenten: het blijft zich voordoen en leidt tot frustratie. Omdat de tuin openbare grond is mogen we van het Stadsdeel de toegangshekken niet afsluiten. Om plukkers "op heterdaad" geen excuus meer te laten hebben hangen er nu flyers met de volgende tekst: "Beste bezoeker, U bent van harte welkom om te genieten van onze tuinen. We kweken onze groenten, kruiden en bloemen met veel geduld. Gelieve daarom niet zonder toestemming te plukken of te oogsten. In het midden van de tuin staan drie houten plantenbakken, daar kunt u vrij van oogsten.Dank voor u begrip, De tuiniers." Het ontwerp komt van Helenus; zie bijlage. We hopen dat het helpt! Als u ook een goed ontwerp voor zo'n flyer heeft heeft horen we het graag.

 

  • Tuinenruil: Francien heeft ons helaas moeten verlaten -zij is verhuisd. Zij heeft haar kavel (11) keurig opgeleverd voor de volgende tuinder. We hebben deze zaterdag aangeboden en Ton heeft gelijk besloten haar kavel over te nemen. Wie op zijn beurt met de ex-kavel van Ton wil ruilen (2) wordt verzocht ons dat snel te laten weten! Voor de huidige bezetting van de overige kavels kijkt u op het kaartje van www.wibauttuin.nl

 

  • Mollenoverlast: we hebben gesproken over andere diervriendelijke mogelijkheden de aanwezige tuinmol naar een ander leefgebied te doen migreren. Het blijkt namelijk dat de standaard mollenverjager met zijn gepiep vooral tuinders verjaagd. We zullen als vereniging daarom op zoek gaan naar een apparaatje dat alleen onder de grond werkt.

 

  • Woekerend onkruid: het kan voorkomen dat iemand eventjes geen tijd meer heeft om wat aan zijn/haar tuintje te doen. Echter, als het tuintje langere tijd niet wordt onderhouden groeien er planten die sommigen als onkruid beschouwen. Daarvan waaien de zaden over de kavels van de buren en dat is niet wenselijk. Zaterdag hebben wij zo'n tuintje aangepakt en al het onkruid verwijderd. We zullen u als tuinder altijd eerst vragen dit zelf te doen.

 

  • Er zijn plannen om het stukje groen tussen onze tuin en de spoordijk te transformeren tot natuurspeeltuin. Wie er meer van wil weten vraagt Jitske.

 

  • Tenslotte: de volgende onderhoudsdag is zaterdag 10 oktober om 13:00. Graag tot dan!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Bart Dart

Jacoline van Duijvenbode.

 

 

PS Wie de geschiedenis van onze tuin beter wil leren kennen raden wij aan even te kijken op http://topotijdreis.nl/ U kunt hier de ligging van de Wibauttuin terugzien tot 1815.

 

 

 

 

Nieuwsbrief 14 juni 2015

 

Beste medetuinders,

 

Bij deze wil ik graag twee zaken onder de aandacht brengen:

 

Mollen: Gisteren was er weer een onderhoudsdag in de Wibauttuin. De opkomst was klein maar goed en bovenal gezellig; we hebben o.a. de heg gesnoeid en gezien hoe 'onze' zwarte tuinkat een mol ving (en weer los liet). Jawel, we hebben een mol in de tuin! Mollen zijn overigens nuttige beestjes en hoeven niet persé bestreden te worden. Toch kan hun aanwezigheid voor sommige tuinders om begrijpelijke redenen best lastig zijn. Mocht je je afvragen waar die hoge pieptoon vandaan komt: dat zijn de paddenstoelvormige mollenverjagers die tijdelijk door enkele tuinders op eigen initiatief in hun perceeltje zijn neergezet.

Heb jij ook last van mollen? Zoals jullie begrijpen is het in onze ecologische tuin niet toegestaan om gif, klemmen of ander grof geweld te gebruiken: alleen milde verjagingstechnieken in de vorm van katten, hondjes of het gebruik van kruiden, trillingen en geluid zijn veroorloofd. Veel hierover is te vinden op internet:

- Mollen kunnen op een natuurlijke manier worden verjaagd door geur of geluid omdat deze zintuigen heel goed zijn ontwikkeld.

- Stop stukjes ui, knoflook of eucalyptus in de gangen.

- Steek om de paar meter een hol stuk bamboe of fles zonder bodem in een mollengang waarbij de flessenhals ongeveer 10cm boven de grond uitsteekt. Mollen hebben een hekel aan het fluitende geluid van de wind wat door de fles/bamboe gaat gieren.

- Ook de aanplant van specifieke planten en kruiden kan helpen: http://www.tuinkrant.com/artikel/ziekten-plagen-mollen-talpa-europea-je-tuin-gazon-wat-te-doen : keizerskronen (Fritillaria imperialis), Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris), nieskruid (Helleborus), etcetera.

 

Of gewoon accepteren: leven en laten leven! Een mol blijft gelukkig solitair, houdt de grond luchtig én eet veel slakken!

 

Onderhoud: Na onze rondgang door de tuin hebben we helaas moeten constateren dat er een aantal perceeltjes zijn die overwoekerd raken door onkruid. Het is groeizaam weer, dus binnen een maand kan je tuintje vol staan met minder gewenste aanwas.

Bij deze daarom het vriendelijke doch dringende verzoek om je perceeltje goed te onderhouden. Houd aub rekening met je medetuinders! Sommige mensen hebben helaas last van de woekerplanten van hun buren. Houd daarom je planten binnen de perken en verwijder onkruid vóór het zich vermeerdert en zaad maakt: dan hebben de anderen er geen last van en kan het nog op de composthoop. Gooi grassen aub in de vuilnisbak.

 

Mocht je door omstandigheden tijdelijk niet zelf je tuin kunnen onderhouden, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

 

Groene groetjes Jacoline

 

 

 

Nieuwsbrief 8 mei 2015

 

Lieve mensen,

 

Morgen 9 mei is het weer werkdag. Wat gaan we doen? Omdat het de laatste tijd zulk groeizaam weer is geweest, gaan we kijken of er gewied moet worden. Wie weet heeft iemand hulp nodig?

Verder willen we graag hulp bij het ophangen van een vogelhuisje en het snoeien van de heg, waar nodig. Ook maken we een emmer smeerwortelgier en neem ik voor de liefhebbers zaadjes mee die nu de grond in kunnen.

 

We hopen dat jullie er ook zijn, we beginnen om 13;00. Tot dan!

 

NB. De overige werkdagen zijn op 13 juni (zat.); 12 juli (zon.); 9 augustus (zon.); 12 september (zat.) en 10 oktober (zat.). Tijd: telkens van 13.00 tot 14.00.

 

 

Nieuwsbrief 8 april 2015

 

Lieve mensen,

 

Ja het is weer zover! De donkere dagen zijn voorbij en aanstaande zondag is onze eerste werkdag in een nieuwe lente. Om dat te vieren neem ik voor iedere aanwezige wat pootuien en -aardappelen mee en zaden van verschillende vroege groenten, waaronder blauwschokkers, lolla rossa, kropsla, raapsteel, bindsla en rode eikebladsla. Allemaal spul wat nu de grond in kan.

 

Wat gaan we verder doen?

- Braam en framboos in de heg opbinden.

- Heg bij snoeien, waar nodig.

- Wormenhotels maken. Heeft iemand nog ergens buizen liggen?

- Brandnetelgier maken.

- Gier van smeerwortel maken.

- Gezamenlijke bak inrichten (alleen de middelste, want de andere twee zijn al vol)

- Nieuwe tuinders verwelkomen en helpen met het leeg maken van hun tuintjes (vooral veel graspollen verwijderen)

 

Verder is het water weer aangesloten, dankzij Bart.

 

We hopen jullie allemaal weer te zien aanstaande zondag om 13;00 uur in de Wibauttuin!

 

Vriendelijke groet,

Jacoline

 

Nieuwsbrief 5 januari 2015

 

Beste Wibauttuiniers!

 

Een nieuw jaar, een nieuw geluid! Dat het voor iedereen maar een vruchtbaar jaar mag worden! En we hebben weer wat geweldige nieuwtjes...

 

 

Vorig jaar hebben we een aantal goedbezochte cursusdagen over tuinieren georganiseerd. Toch hebben we de indruk dat de meeste tuinders moeite hebben de opgedane kennis in praktijk te brengen. Daarom organiseren we dit voorjaar drie cursusmiddagen die volledig ingericht zijn op het "doen". De lessen worden gegeven door Toos Tuin en gaan over het ontwerp van je tuin, het maken van een jaarplanning, zaaikalender, composteren en dat soort zaken. Een goede start wordt hiermee wel heel gemakkelijk! Voor meer informatie over de cursus kijkt u op onze site: www/wibauttuin.nl/cursussen. De data zijn: les één zaterdag 24 januari, les twee zaterdag 7 februari en les drie zondag 1 maart, telkens van 14.00 tot 17.00. De cursus is gratis. Mocht u niet mee kunnen of willen doen laat dat ons dan s.v.p. per omgaande weten. De locatie van de ToosTuinencursus is op dit moment nog niet bekend.

In de laatste nieuwsbrief berichtten wij over diefstal van groen uit onze tuintjes. We zijn hierover nog in overleg met het Stadsdeel, maar de bedoeling is sowieso borden te (laten) plaatsen die duidelijk maken dat "plukken" van groen in de Wibauttuin écht niet mag. Een voorbeeld van zo'n bord zit bij deze mail. Wie nog een goed idee heeft voor een soortgelijk bord moet dat ons echt even laten weten!

De gemeenschappelijke onderhoudsdagen voor dit jaar zijn vastgesteld op: 24 januari (zat.); 7 februari (zat.); 1 maart (zon.); 12 april (zon.); 9 mei (zat.); 13 juni (zat.); 12 juli (zon.); 9 augustus (zon.); 12 september (zat.) en 10 oktober (zat.). Tijd: telkens van 13.00 tot 14.00. Het is gewenst dat u minimaal drie keer meehelpt met gemeenschappelijke zaken.

 

Het Huishoudelijk Reglement is dit jaar op twee punten aangepast (zie bijlage). Allereerst is bij "Voorwaarden voor deelname" artikel 2 gewijzigd. Wie een tuintje heeft en deze goed gebruikt hoeft niet meer na vier jaar afscheid te nemen. U kunt uw kavel van nu af aan voor onbepaalde tijd beheren. We hebben namelijk geconstateerd dat er genoeg "natuurlijk verloop" is om de instroom van nieuwe tuinders te faciliteren.

 

En dan is er de bijensterfte. Het gaat ons ter harte dat deze beestjes nog steeds het loodje leggen vanwege de effecten van chemische bestrijdingsmiddelen - zelfs in de stad! Het is misschien niet iedereen altijd even duidelijk dat we als Wibauttuin graag laten zien dat het ook anders kan. Groen in de Wibauttuin is bij-vriendelijk. Waarom hebben we anders een insectenhotel staan! We hebben artikel 6 van de "Algemene Voorwaarden Beheer" (AVB) nader uitgewerkt. Een ecologische aanpak houdt in: géén bestrijdingsmiddelen op planten - dus ook geen plantjes van tuincentra kopen waarop deze zijn gebruikt. De biologische (stads-)landbouw kent immers voldoende (natuurlijke) alternatieven. Welke dat zijn gaat u worden verteld door Toos Tuin. Daarnaast zullen we op onze website een aantal links toevoegen met informatie over biologisch tuinieren.

 

We nemen afscheid van Bart van Woudenberg die het druk heeft met de ACTA-tuin en daarom niet meer toekomt aan zijn kavel 8. Voor deze kavel geldt dat u ermee kunt ruilen; indien gewenst laat dat dan s.v.p. per omgaande weten!

Ik hoop dat u ook in 2015 veel plezier beleeft aan het Wibauttuinieren. Hiermee maakt u het Wibautpark een stukje mooier - en uw bijdrage aan het stadsgroen wordt gewaardeerd!

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Bart Dart

Jacoline van Duijvenbode

 

 

Copyright 2013 © All Rights Reserved