Recepten

www.wibauttuin.nl

Vlierbessentaart

 

Van alle bomen en struiken is de vlier het meest omringd door legendes, bijgeloof en folklore. Vroeger plantte men de vlier vlakbij de boerderij, het liefst onder het keukenraam, omdat de vlier bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Vanwege haar geneeskrachtige werking namen mensen vaak uit respect hun hoed af voor de Vlier. Ze noemden haar ‘Apotheek’.

 

Griekse Vlierbessentaart 'Tourta Samboukas'

 

400 gram gewassen, afgeritste vlierbessen, ½ dl water, 3 eetlepels suiker

150 gram gemalen amandelen, geraspte schil van 1 citroen, ½ theelepel kaneelpoeder

1 borrelglaasje rum of likeur naar keuze, 3 eieren gescheiden eiwit/dooiers, 1 eetlepel suiker,

250 gram bloem, 150 gram boter, 50 gram dikke yoghurt of kwark, snufje zout

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Kneed de bloem met de koude boter en snufje zout tot een dik deeg, voeg de yoghurt toe en opnieuw kneden tot een soepel deeg is ontstaan, zet in de koelkast. Doe de gewassen bessen/bramen met aanhangend water in een pan met de suiker en kook enkele minuten met de ½ dl water. Haal de pan van het vuur en voeg de gemalen amandelen, kaneel, citroenrasp en likeur of alcohol toe, laat afkoelen. Klop de eidooiers met de lepel suiker tot een mooie, dikke saus en roer hier de wat afgekoelde bessen door. De eiwitten met een mespuntje zout stijf kloppen en voorzichtig door de bessenmassa scheppen, dus niet kloppen of roeren, voorzichtig scheppen! Verdeel het deeg over een ingevette springvorm of taartvorm en verdeel hier de bessenmassa over en bak in het midden van een matig warme oven (ongeveer 180°C) in ongeveer 40 minuten gaar. Neem wat tijd voor jezelf en geniet van deze heerlijke, gezonde taart! Recept van Porfyron: http://www.porfyron.com/index.php/nl/recepten/181-bulgurzomersalade-pligourisalata-vlierbessentaart-tourtasamboukas.html

 

 

 

 

Copyright 2013 © All Rights Reserved